Toiminta

Keski-Pohjanmaan Retkimelojien lyhyt historia

Keski-Pohjanmaan Retkimelojat perustettiin Kokkolassa maaliskuussa 1982. 80-luvulla melontaa harrastettiin inkkarikanooteilla. Vuosikymmenen vaihteen lähestyessä seuran toiminta muutti suuntaa kohti kajakkimelontaa. Jäsenistö vuokrasi kajakkimuotin ja aktiivit laminoivat itselleen ensimmäisiä jokikajakkeja. Malli oli legendaarinen Olympia. Lasikuitu-diolen rakenteisilla kajakeilla valloitettiin Kuusamon koskia ikimuistoisilla retkillä.

90-lukua leimasi merimelonnan esiinmarssi. Tuolloin Vaasassa asuva himankalaissyntyinen Janne Lehtinen toi merimelonnan mukaan seuran toimintaan. Vuosikymmenen alku oli myös Arctic Canoe Racen kulta-aikaan. Keski-Pohjanmaan Retkimelojat osallistuivat tapahtumaan ensimmäisen kerran vuonna 1990, jonka jälkeen osallistujia oli useana vuotena.

Uuden vuosituhannen myötä myös naiset löysivät melonnan pariin. Kurssitoiminnan laajentuminen toi mukanaan aktiivisia naisjäseniä ennen niin miehisen seuran jäsenistöön.

Rentoa merimelontaa

Suurin osa Retkimelojien jäsenistä harrastaa retkimelontaa merellä. Melonnan parissa voi irtautua arjen kiireistä ja saada liikuntaa. Melontaretkille ovat tyypillisiä myös mukavat illanvietot yhteisen ruuanlaiton höystämänä iltanuotiolla istuen. Usein innostutaan myös rakentamaan telttasauna. Mikä onkaan sen makoisampaa kuin hyvät löylyt ja virkistävä uinti melontapäivän päätteeksi ennen yöunia.

Retkien kohteena on usein lähisaaristo, mutta yhtä lailla retken kohteena voi olla Inarinjärvi, Norja tai Ahvenanmaan saaristo. Pääasia on, että kaikki nauttivat ja pääsevät mukaan.

Koskimelonta
Koskimelonnan harrastus jakaantuu koskenlaskuun ja freestylemelontaan. Parhaat freestylemelontapaikat alueella ovat Kruunupyynjoella Biskopin myllypato, Lestijoen Niskankoski ja Pyhäjoen Ruukinkoski.

Myöhemmin kesällä toteutettavat koskimelontaretket suuntautuvat usein joko Kuusamoon tai Lieksaan. Näiden ohella innokkaimmat käyvät myös Ruotsin koskissa sekä Tornionjoella.

Koskimelonnalla on tärkeä rooli myös merimelonnan turvallisuuden kannalta. Koskimelonnan harrastajan ei tarvitse miettiä, osaako eskimokäännöksen tositilanteessa vai ei. Tämä lisää turvallisuutta ja nautintoa muunmuassa merisurffeissa.

Kurssitoiminta
Keski-Pohjanmaan Retkimelojat järjestää vähintään kaksi melonnan alkeiskurssia Elbassa joka kesä. Kurssin jälkeen kokemusta voi turvallisesti kartuttaa osallistumalla koko kesän ajan pyöriviin tiistaimelontoihin.

Talvella harjoitellaan Kokkolan uimahallissa perustekniikkaa, turvallisuuteen liittyviä asioita ja eskimokäännöstä. Taitojen kehittyessä moni laajentaa harrastustaan koskimelontaan jossa odottavat uudet ja vauhdikkaammat haasteet.

Järjestämme kurssien lisäksi tapahtumia myös yrityksille osana tykytoimintaa.